Cu masina in Grecia, prin Bulgaria

semn_rutier_bulgariaMulti turisti romani ajung foarte des in Grecia din motive evidente: au soare mult, locuri frumoase si interesante si mai ales stiu sa faca turism. Avand in vedere ca distanta nu e prea mare variantele de transport intre Romania si Grecia sunt foarte variate.

Pentru cei care nu suporta prea bine autocarul, recomand cu caldura utilizarea masinii personale, mai ales daca destinatia este in nordul Greciei (statiunile de pe litoralul Marii Egee). Ca idée, de la Giurgiu si pana la Salonic sunt de parcus 610 km, din care aproape 500 prin Bulgaria. Daca va faceti un calcul simplu, pentru o masina cu patru persone costul drumului este la mai putin de jumatate fata de varianta autocarului (avionul este exclus deoarece ar costa mai mult decat sejurul).

Cu masina prin Bulgaria

Pana sa merg personal prin Bulgaria cu masina am auzit o groaza de povesti care intr-un final s-au dovedit a fi prea putin adevarate (probabil au fost prin anii 90 cand situatia era ceva mai tulbure si pe la noi, si pe la ei). Totusi pentru a nu avea deloc emotii recomand sa tranzitati tara vecina pe timpul zilei (desi la ora 8 dimineata am intalnit o multime de masini romanesti care intrau in Grecia).

Pentru a fi linistit, GPS-ul este sfant insa foarte bine te poti descurca si cu o harta si putina atentie la indicatoare; trebuie sa te prinzi cum se scriu cu litere chirilice numele localitatilor importante ce urmeaza a fi tranzitate (Ruse, Pleven, Sofia, Kulata – vama dinspre Grecia). Daca vrei sa iei pauze pe drum te poti opri linistit la benzinariile mai mari (preferabil Shell sau OMV) unde in general se poate plati cu cardul si nu mai ai problema schimbului valutar. Pentru o pauza mai lunga si eventual ceva de mancare, langa Sofia exista McDonalds-uri pe fiecare sens de mers.

La vama Giurgiu-Ruse se plateste o taxa de pod (25 de lei la trecerea din Romania in Bulgaria si 6 Euro la retur).

Vigneta si drumurile bulgaresti

Spre surprinderea mea drumul de tranzit a fost destul de bun si are si doua portiuni de autostrada de aproximativ 150 km, inainte si dupa Sofia. Ce-I drept acest drum este alcatuit din trei drumuri Europene (E85, E83 si E79). Partea faina este ca nu prea sunt localitati pe traseu ceea ce face excursia mult mai usoara. Partea mai putin placuta este ca limitele de viteza sunt de 50 km/h in localitate si doar 90 km/h in exterior iar politistii bulgari sunt foarte prezenti si sanctioneaza prompt neregulile. Foarte amuzant mi s-a parut pozitionarea acestora, efectiv ascunzandu-se in boscheti si aparand pe neasteptate in strada. Din fericire cam orice incalcare a regulilor de circulatie (de catre romani cel putin) se rezolva foarte simplu cu 10 Euro plasati in certificatul de inmatriculare (caz real la care am fost martor pentru depasire pe linie continua). In niciun caz nu recomand oferirea de mita politistilor bulgari, ci mai degraba va sfatuiesc sa respectati limitele de viteza pentru a va pastra banii pentru alte lucruri mai interesante. In perindarea mea prin tara vecinilor de la sud nu am fost martorul niciunei opriri de masini romanesti fara motiv intemeiat (si am mers multe masini in convoi!).

Pentru a circula pe soselele Bulgariei este necesara cumpararea unei vignete care poate fi valabila sapte zile, o luna sau un an. Ca ciudatenie, vigneta pentru o saptamana costa 6 Euro cand este cumparata la intrarea dinspre Romania si 5 Euro cand este cumparata la intrarea dinspre Grecia! Pentru o luna costul este 12 Euro (pentru autoturisme!).

Preturile benzinei si motorinei sunt cam ca la noi (2,2 – 2,3 Leva) si recomand alimentarea la benzinariile Shell si OMV. Am un prieten care a avut probleme cu benzina de la LukOil. Iarasi, pentru a evita problemele cu schimbul valutar (unde sigur vei pierde), verifica mai intai daca se poate plati cu cardul.

Cu un plin facut la Petromul din vama de la Giurgiu poti lejer sa traversezi Bulgaria insa pentru a avea si resurse pentru intoarcere e recomandat sa realimentezi la iesire din Bulgaria deoarece in Grecia preturile sunt foarte mari (motorina in jur de 1,3 Euro iar benzina de 95 este aproximativ 1,5 Euro). Pont: la 20 de km inainte de vama bulgaro-greaca, langa oraselul Sandanski este un OMV unde vei gasi oprite foarte multe masini cu numere romanesti si unde se poate plati cu cardul.

Cu masina prin Grecia

Odata intrat in Grecia vei intra pe o pseudo autostrada pana la Salonic (este in constructie / curs de finalizare) insa se poate merge lejer cu 110-120 km/h. Nu trebuie sa-ti faci probleme cu vigneta deoarece nu exista asa ceva. Totusi din cand in cand, pe autostrazi sunt puncte de incasare a unei taxe (cate 2 Euro); acest lucru este valabil pentru autostrazile finalizate (intre Salonic si Atena). Spre deosebire de Bulgaria, indicatoarele grecesti sunt scrise si cu alfabet latin ceea ce face mult mai usoara citirea lor.
Pin It
loading...
Cale curenta:

One thought on “Cu masina in Grecia, prin Bulgaria

  1. nu sunt de acord cu ;” Daca va faceti un calcul simplu, pentru o masina cu patru persone costul drumului este la mai putin de jumatate fata de varianta autocarului”; pentru ca in auto personal sunt cel mult doua familii sau similar, deci doua bugete. caz in care pretul este similra…pentru o familie/buget, este evident mai scump…dar nu incurajez autocarul….nu imi place a imi pun vioata, timpul, nervii in mana altuia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *