Masivul Ceahlau – „piatra nestemata” a Moldovei

Ceahlaul, aceasta „piatra nestemata” a Moldovei, cum l-a denumit marele carturar Dimitrie Cantemir impresioneaza prin masivitatea lui chiar daca cel mai inalt varf, Ocolasul Mare, masoara doar 1907 metri. Fie sunteti pasionati de trekking, fie doriti doar o iesire la aer cu adevarat curat, va recomand cu toata increderea o excursie de doua-trei zile pe acest munte.

Weekend pe munte

In doua randuri am mers la Durau cu gandul de a urca pana la varful Toaca si cabana Dochia insa prima oara nu am ajuns mai departe de cabana Fantanele deoarece o ploaie torentiala puternica ne-a „murat” serios … ce-i drept nici echipati corespunzator nu eram si probabil meritam o lectie! La doua saptamani distanta am reluat ascensiunea, de aceasta data cu echipamentul potrivit (bocanci, pelerina de ploaie, haine de schimb protejate de umezeala). Si de aceasta data a plouat insa la coborare :)

Traseele din Durau si pana la cabana Dochia (vezi harta) sunt cam de 4-5 ore insa fiind un grup de amatori in ale urcatului pe munte am decis ca e mai bine ca in prima zi sa ne „incalzim” cu portiunea pana la cabana Fantanele (traseu de o ora dar foarte abrupt). A doua zi am urcat pana la Dochia pe la „Caciula Dorobantului” si stanca Panaghia. Dupa un popas de masa la cabana am coborat la cascada Duruitoarea si apoi la cabana Fantanele. Traseul de intoarcere este sensibil mai dificil decat cel pe care am urcat, fiind stancos si mult mai abrupt (e recomandat sa aveti incaltaminte serioasa) insa e si mai spectaculos. Privelistile sunt fantastice si la urcare, si pe creasta si la coborare!

Cabane – servicii & preturi

Posibilitatile de cazare pe munte sunt limitate la cele doua cabane: Fantanele si Dochia. Preturile sunt intre 10 si 25 lei/pat, in functie de numarul de paturi din camera; la Fantanele exista chiar si cateva camere cu doua paturi (va sfatuiesc sa va feriti de camera prin care trece hornul bucatariei – este ingrozitor de cald!!!). Evident, conditiile de cazare sunt ca pe munte: paturi, un geam, o masuta si toaleta in padure (pe langa cea din cabana :). Totusi cred ca nu are nimeni pretentii pentru mai mult. Partea faina la aceste cabane este mancarea, care este ieftina si buna (in special la Fantanele); un pranz cu doua feluri costa maxim 15 lei.

In cazul in care sunteti mai pretentiosi in legatura cu locul in care dormiti puteti apela cu incredere la pensiunile din Durau. Atat pentru cabanele de pe munte, cat si pentru vilele din Durau este necesar sa faceti rezervare cu cel putin cateva zile inainte deoarece in week-end-urile de vara acestea sunt mereu pline.

Utile

– rezervari cabana Fantanele: 0744186360 / 0233678078
– rezervari cabana Dochia: 0723469271
– daca urcati pe munte nu uitati sa va echipati corespunzator deoarece se intampla sa ploua aproape zilnic
– de la Piatra Neamt pana la Durau sunt aproximativ 70 km iar drumul e bunicel

Galerie foto Ceahlau

Pin It
loading...
Cale curenta:

One thought on “Masivul Ceahlau – „piatra nestemata” a Moldovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *