Paralia Katerini – La mare cu buget redus

Paralia13Odata cu cresterea apetitului romanilor pentru turismul in afara granitelor Romaniei, Grecia a devenit una din destinatiile cele mai solicitate si accesibile. Atat litoralul atractiv cat si multiplele obiective ce pot fi vizitate constituie argumente foarte puternice in favoarea acestei destinatii.

Despre litoralul grecesc

Din punctul de vedere al obiectivelor turistice Grecia are un avantaj competitiv categoric fata de multe alte tari ale lumii. Pe langa zestrea unei civilizatii de cateva mii de ani care a lasat in urma nenumarate vestigii, tarmurile Greciei continentale si cele ale insulelor reprezinta un avantaj al acestei tari. Chiar daca litoralul de la Marea Egee nu poate fi considerat fantastic, preturile mici (in general mai mici decat cele de pe litoralul romanesc) sunt argumentul principal in alegerea facuta de turistii romani.

Katerini

Katerini se afla la aproximativ o suta de kilometri sud de mult mai cunoscutul Salonic si este un orasel interesant chiar daca nu are obiective importante. Blocurile mici si aranjate caracteristice oraselor grecesti lasa o impresie placuta iar zona pietonala abunda de magazine cu preturi accesibile si terase care mai de care mai colorate si dichisite. La ora patru dupa-amiaza strazile orasului erau aproape pustii deoarece se pare ca intre 14 si 17 toata lumea este in pauza; la aceasta ora am gasit deschise doar doua baruri si un butic cu inghetata. In schimb, dupa ora 17 orasul se anima brusc si arata asa cum ne asteptam.
O surpriza foarte placuta am avut cand ne-am asezat la o terasa (foarte draguta de altfel) cand chelnerul ne-a oferit din partea casei apa plata si un platou mic de prajituri. In privinta servirii si preturilor am fost foarte incantati si o data in plus am ajuns la concluzia ca grecii stiu sa faca turism.

Paralia Katerini

Situata la cinci-sase kilometri de oras, Paralia Katerini este o statiune fara pretentii; hotelurile si pensiunile sunt foarte apropiate si foarte putine au mai mult de cinci etaje. Statiunea este dezvoltata atat de-a lungul plajei cat si in adancime, fiind bazata pe o retea de strazi perpendiculare, distanta maxima fata de plaja fiind de aproximativ 800m.

Cea mai mare dezamagire am avut-o in legatura cu plaja si apa marii. Avand o latime de maxim 15m in dreptul statiunii,practic nu incap decat doua sau trei randuri de sezlonguri iar hotelurile si terasele ocupa o buna parte din plaja. Nisipul are o granulatie destul de mare insa acest aspect nu este deranjant; in schimb apa marii Egee nu este deloc transparenta in aceasta zona de litoral, avand o culoare verzuie.
Preturile in statiune sunt destul de scazute, atat la restaurante cat si la multitudinea de magazine. Desigur calitatea serviciilor si produselor se reflecta foarte bine in nivelul preturilor. De altfel magazinele din Paralia erau mai mult tarabe, doar magazinele de blanuri avand un aspect mai atragator. Din ce am avut ocazia sa incercam, un singur restaurant ne-a multumit; pretul unui pranz variaza intre 9 si 12 Euro cu bautura inclusa ceea este comparabil cu preturile romanesti.

Desi pana acum nu am zis prea multe lucruri de bine, exista totusi si cateva aspecte care ne-au placut. In primul rand vremea a fost superba; soarele a fost prezent tot timpul si nu a cazut nici un strop de ploaie. De asemenea excursiile optionale au fost alegeri inspirate deoarece in statiune nu sunt prea multe de facut. Complexul de la Meteora si insula Skiathos sunt locuri care trebuie vazute. Exista si o excursie la Atena insa distanta foarte mare ce trebuie parcursa face ca aceasta sa fie foarte obositoare; de asemenea nu este timp suficient pentru a vedea toate obiective esentiale asa ca am decis ca nu se merita efortul. Ca posibilitati de distractie pe timpul noptii exista doua cluburi destul de animate situate in cele doua extremitati ale Paraliei – o idee foarte buna deoarece nu sunt deranjati turistii care prefera sa doarma noaptea.

Preturi

  • •pentru un sejur de sapte zile la sfarsitul lunii Iulie am platit 160 Euro + 200 Lei, la un hotel de 3* (dupa clasificarea greceasca – eu ii dau 2* romanesti) cu mic dejun si aer conditionat
  • excursiile optionale au costat intre 20 si 40 Euro
  • •un pranz decent in jur de 10-12 Euro

Galerie foto Paralia Katerini

 

Pin It
loading...
Cale curenta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *