Cum sa calatoresti ieftin cu avionul prin Europa

avioane low cost romaniaTi-ar placea sa calatoresti in Europa dar ti se pare scump avionul? Nimic mai fals – de multa vreme exista pe piata companii aeriene low cost ce ofera bilete de avion la preturi derizorii in anumite conditii! In urma cu cativa ani toata lumea privea reticenta la acestea deoarece nimeni nu-si putea explica diferenta imensa de pret fara de biletele companiilor aeriene clasice. Intre timp low-cost-urile au castigat la capitolul credibilitate si sunt chiar la moda in Europa iar mai nou si in Romania.

Companii aeriene low cost in Romania

Desi in Europa exista foarte multi operatori low cost, in Romania exista momentan doar doua astfel de companii aeriene Wizz Air si Sky Europe. In opinia mea, Blue Air nu mai intra la categoria low cost deoarece preturile practicate mi se pare sensibil mai mari decat cele mentionate anterior.

Wizz Air ofera legaturi directe din Bucuresti si Cluj catre numeroase orase europene, ultimele adaugate in lista fiind Paris si Madrid (incepand cu 2009). De asemenea, prin Budapesta se poate ajunge ieftin si in tarile scandinave. Pentru destinatii din Italia si Spania, WizzAir ofera de departe cele mai ieftine bilete.

SkyEurope nu are legatura directa decat pe relatia Bucuresti-Viena, insa prin hub-ul de la Viena se poate ajunge catre o multitudine de alte destinatii. Mai nou, SkyEurope si MyAir au devenit parteneri si astfel si-au extins aria de acoperire. Daca doresti sa mergi la Viena, aceasta este compania aeriana ce trebuie aleasa atat din perspectiva pretului cat si prin faptul ca exista zilnic doua curse dus-intors.

Riscuri si avantaje

Avantajul indiscutabil al acestor companii aeriene este pretul care sfideaza uneori logica. In cele mai multe cazuri, calatoriile catre Italia si Spania ajung sa fie mai ieftine cu avionul decat cu autocarul sau microbuzul! Desigur exista si anumite dezavantaje si riscuri ce vin odata cu alegerea unui zbor low cost, printre acestea numarandu-se: lipsa gustarilor din timpul zborului (aspect neglijabil, in opinia mea), imposibilitatea anularii calatoriei (biletul odata cumparat, nu mai poate fi schimbat sau returnat), anularea sau amanarea unor zboruri daca nu se atinge un grad minim de ocupare a avionului (undeva in jur de 70% – se intampla din ce in ce mai rar). Aceste riscuri si dezavantaje reprezinta o parte din factorii care determina pretul scazut al biletelor; alti asemenea factori care reduc costurile operatorului sunt: lipsa agentiilor de bilete proprii (practic, bilete se achizitioneaza doar on-line sau uneori telefonic), zborurile se efectueaza de obicei de pe aeroporturi care percep taxe mai mici (Bucuresti-Baneasa, Roma- Fiumicino, Londra-Luton), clientul nu primeste un bilet de hartie (check-in-ul se face direct la aeroport, doar pe baza pasaportului).

Cum sa obtii cele mai bune preturi la bilete

Daca vrei bilete de avion la preturi minime trebuie pur si simplu sa le cumperi cu cel putin doua, trei luni inainte de data calatoriei. Practic, cu cat sunt cumparate mai din timp, cu atat vor fi mai ieftine! Pentru a intelege mai bine de ce aceeasi calatorie poate avea pret variabil in functie de momentul achizitionarii biletului, trebuie explicat algoritmul de stabilire al preturilor: primele 20% locuri din avion au pret minim, urmatoarele 20% au un pret mai mare, si tot asa pana ce ultimele locuri din avion ajung sa coste la fel de mult ca la o cursa de linie clasica.

Lista cu principalele companii aeriene low cost din Europa: http://www.discountairfares.com/lcosteur.htm

Pin It
loading...
Cale curenta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *